Prepaid (budgetmeter)

Prepaid (vroeger: budgetmeter) is een betaalsysteem waarbij je eerst moet betalen voor je elektriciteit of gas krijgt.
Fluvius activeert dit bij je thuis.

Procedure

Prepaid wordt geactiveerd als je contract voor elektriciteit en/of aardgas is opgezegd door je leverancier. Fluvius neemt dan de levering over.
Het is ook mogelijk om over te schakelen op prepaid als je nog geen schulden hebt bij de netbeheerder. Neem hiervoor contact op met Fluvius.

Bij prepaid betaal je op voorhand voor jouw verbruikte energie door middel van een oplading via een webportaal of een oplaadpunt in je buurt.

Indien je een digitale meter hebt, activeert Fluvius de prepaidfunctie vanop afstand.
Bij een klassieke, analoge meter vervangt Fluvius jouw meter door een digitale meter. De vervanging van jouw meter is gratis en verplicht.

Je betaalt voor jouw verbruik de sociale maximumprijs (= sociaal tarief) als je daar recht op hebt of het tarief bij Fluvius. Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als je geen schulden meer hebt bij Fluvius, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vind je via de V-test van de VREG.

Laad regelmatig je budgetmeter op

Het Sociaal Huis raadt mensen, die hun woning via prepaid verwarmen met aardgas, aan om regelmatig op te laden. Ook in de zomer.

Het gebruik van aardgas is seizoensgebonden. Dit betekent dat er een groot verschil is tussen de opladingen in de zomer en die in de winter. Om te vermijden dat je in de winterperiode met zware verwarmingskosten zit, raden we je aan om ook tijdens de zomermaanden regelmatig op te laden. Tijdens de warmere zomermaanden verbruik je minder aardgas. Je kunt dus een mooi tegoed opbouwen voor de koudere wintermaanden.

Tip! Laad maandelijks op met een vast bedrag. Zo bouw je een reserve op en kun je de financiƫle lasten gelijkmatig spreiden over het hele jaar.

Uitzonderingen

Als je nog een analoge budgetmeter hebt, laad je op met een budgetmeterkaart. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart. Je kan hiermee opladingen doen in een oplaadpunt. 

Oplaadpunten in Sint-Truiden

  • In Sint-Truiden is er een oplaadpunt voorzien aan het Sociaal Huis (op de stoep aan voorkant gebouw);
  • Er is ook een oplaadpunt in het stadskantoor (Kazernestraat 13) waar je met de bankkaart kan betalen. Je kan er zonder afspraak terecht tijdens de openingsuren.

Gerelateerde items

Naar top