Vroege bloesems nog niet voldoende bekend bij toeristen

Gepubliceerd op  vrijdag 15 maart 2024 om 12u
Bloesems vroeger dan verwacht. Toerisme Sint-Truiden start extra campagne.

Het lijkt erop dat de bloesems in Haspengouw dit jaar bijzonder vroeg zullen bloeien, mogelijk zelfs het vroegste bloeiseizoen ooit geregistreerd. Met nog enkele weken te gaan en rekening houdend met onvoorspelbare weersomstandigheden, ziet het ernaar uit dat begin april de eerste bloesems ontluiken. Goed nieuws voor het toerisme in de regio, want de paasvakantie start op 1 april. Alleen volgen de boekingen bij de logies nog niet. Toeristen zijn nog onvoldoende op de hoogte van het vroege bloesemseizoen. Daarom start Toerisme Sint-Truiden nu een extra campagne om die boodschap over te brengen.

Uit rondvraag van Toerisme Sint-Truiden bij de Truiense logies vandaag blijkt dat de bezettingsgraad in de paasvakantie zo’n 50 procent bedraagt. Voor half april zijn er veel meer boekingen. Zo’n 80 procent van de kamers zijn dan gereserveerd. De verklaring hiervoor is dat de bloesems gewoonlijk pas half april ontluiken. Volgens de logie-uitbaters zijn er twee redenen waarom toeristen aarzelen om in de paasvakantie te reserveren. Enerzijds laat de zon het nog te vaak afweten. Anderzijds is het nog onvoldoende geweten dat de bloesems al bij het begin van de paasvakantie ontluiken. Toeristen willen bij hun bezoek aan de hoofdstad van Haspengouw zeker zijn van de bloesempracht en baseren zich op de bloeiperiodes van voorgaande jaren om te boeken.

Met de extra bloesemcampagne wil Toerisme Sint-Truiden dan ook iedereen warm maken om tijdens de paasvakantie naar Haspengouw te komen. Er staan heel wat gezinsvriendelijke activiteiten gepland. Zo kan je deelnemen aan een rondrit met de PIPO-trein, een bezoek brengen aan de proeftuin, een wijndegustatie bijwonen of langsgaan bij een fruitteler, dé kans om de boerenstiel van dichtbij mee te maken en meteen ook te proeven van lekkere ambachtelijke producten.

Enkele toppers

De idyllische picknickbelevingen zijn een absolute aanrader. Eerst maak je een leuke wandeling en aansluitend geniet je van een heerlijke picknick op een unieke locatie midden in de bloeiende boomgaard.

Gezelligheid troef voor wie met de bloesembus meerijdt. Die brengt je langs de mooiste bloesemlandschappen van de streek. Onderweg stopt de bus voor een rondleiding door een boomgaard en een genietmoment met heerlijke Haspengouwse fruittaart. Kortom Sint-Truiden op haar best!

Voor de activiteiten werkt Toerisme Sint-Truiden nauw samen met lokale fruitbedrijven. De gastvrijheid waarmee zij toeristen ontvangen is indrukwekkend. Ze vertellen gepassioneerd over het reilen en zeilen in hun fruitbedrijf en weten met hun fruitverhaal de gasten te boeien. Daarom staan ook de unieke schemerwandelingen nog steeds op het programma. Brandende vuurpotten tonen je dan de weg door de boomgaarden.

Bloesemmeter

Wie wil, kan de voortgang van de bloesems vanaf vandaag al volgen via de bloesemmeter. De perenbloesem en de appelbloesem verwachten we over zo’n 16-18 dagen. De kersenbloesem komt zo'n 10 dagen vroeger ten opzichte van het 30-jarig gemiddelde.

Sint-Truiden, rijke fruitcultuur

Fruit zit in ons DNA. Truienaren zijn altijd wel op één of andere manier verbonden met de fruitteelt. Het maakt ons wie we zijn: gezellig en gastvrij. De fruitteelt bracht onze stad welvaart en dat hebben we te danken aan generaties hardwerkende telers. Ook vandaag nog zorgt hun noeste arbeid ervoor dat we ons de hoofdstad van Haspengouw mogen noemen. Toerisme Sint-Trudien wil de stad zowel bij de bloesems vandaag als bij de oogst in september dan ook in de spotlights zetten.

Ontdek het hele bloesemprogramma op visitsinttruiden.be

Iedereen die de komende weken wil genieten van de wondermooie bloesempracht, inwoner of bezoeker, is van harte welkom. Vertoeven in onze prachtige natuur draagt bij tot ons welzijn. Kom dus zeker langs om de bloeiende boomgaarden te bewonderen en neem deel aan de vele leuke activiteiten tijdens de bloesemperiode.

Het volledige aanbod vind je op www.visitsinttruiden.be/aanbod/bloesem-tot-oogst/

Thema's

Naar top