Historische parels met de Trudopas

Locatie

Dienst Toerisme
Grote Markt z.n. , 3800 Sint-Truiden
De verschillende historische gebouwen die Sint-Truiden rijk is bezoeken, met één toegangskaart? Het is mogelijk! Met een TRUDOpas kan je dagelijks volgende monumenten bezoeken: abdijtoren, crypte, kapucijnenkapel en het kerkje van Guvelingen.

1. Abdijtoren: Hét historische baken van de stad. Al klimmend ervaar je de kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis. Na 196 treden, met onderweg vijf rust- en ervaringsplatforms, geniet je van een adembenemend panorama over stad en streek. Kinderen onder de achttien moeten worden vergezeld door een volwassene.
2. Crypte: Op het kerkveld, achter de toren, vind je een ondergrondse kapel die gebouwd werd onder de 11de-eeuwse romaanse kerk. In de heringerichte crypte staan nu archeologische vondsten en kan je een film bekijken over het ontstaan van de abdijstad.
3. Kapucijnenkapel: De kapucijnen kregen in 1614 een plek langs de stadswal, nu de Clement Cartuyvelsstraat. Einde 18de eeuw werden ze er verdreven. In het gerestaureerde complex zijn het Sociaal Huis en het OCMW gevestigd. De kapel is toegankelijk.
4. Kerkje van Guvelingen: Beleef op het wandel- en fietsroutenetwerk het rijke religieuze en agrarische erfgoed van Haspengouw. Rust, onthaast en geniet van ‘Goddelijk fruit’, een filmproductie over de fruitteelt van vroeger tot nu, op de eeuwenoude wanden van de kerk van Guvelingen. Dit 12de-eeuwse romaanse H. Kruiskerkje ligt net buiten het stadscentrum, aan het begin van de boomgaarden. Volg vanaf het domein ’t Speelhof de bewegwijzerde wandelroute.
5. Festraetsuurwerk: Kamiel Festraets startte in 1937 op het Begijnhof met de bouw van de oudste toeristische attractie van Limburg: het astronomisch uurwerk. Pure nostalgie. Voorstellingen beginnen stipt. Open van 1 april tot 31 oktober. Weekdagen: 10u45, 11u45, 13u45, 14u45 en 15u45 en weekends: 13u45, 14u45 en 15u45

Extra te bezoeken in het weekend (van 1 april tot 31 oktober van 14u tot 17u)
6. Academiezaal: De aula is een architectonische 19de-eeuwse parel. Het is één van de mooiste realisaties van Louis Roelandt en geschikt voor concerten van kamermuziek, over koor tot kameropera.
7. Keizerszaal: In de Diesterstraat kom je via het poortgebouw op de erekoer met links het statige 18de-eeuwse abtskwartier en de Keizerszaal, die de ontvangstzaal was van de abt. De plafondschildering is van de Italiaan G.A. Caldelli.

Organisatie

Toerisme Sint-Truiden
Grote Markt 44 , 3800 Sint-Truiden

Categorieën

Dit is een UiTPAS activiteit.
Naar top