Vlaamse Zorgverzekering

De Vlaamse zorgverzekering biedt de zwaar zorgbehoevende (zonder leeftijdsgrens) een maandelijkse tegemoetkoming als vergoeding van niet medische kosten, zowel thuis als in een residentiële voorziening. Bij opname in het woonzorgcentrum (WZC) of het psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT) wordt de zorgverzekering toegekend ongeacht de zorgzwaarte. Je kunt het bedrag vrij besteden en hoeft geen bewijzen voor te leggen.

De vergoeding

Ben je zwaar zorgbehoevend en aangesloten bij de Vlaamse zorgverzekering? Dan kun je een zorgverzekeringstegemoetkoming aanvragen voor je niet-medische zorgkosten. Je hebt recht op die tegemoetkoming als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De vergoeding bedraagt 130 euro per maand. Ook zwaar zorgbehoevenden jonger dan 25 jaar (en dus nog niet aangesloten bij de Vlaamse zorgverzekering) kunnen een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij een zorgkas naar keuze. Je zorgkas betaalt de uitkering maandelijks uit via overschrijving op je rekeningnummer.  De uitkering voor residentiële zorg wordt op zijn vroegst uitbetaald in de loop van de maand na de maand waarop de tegemoetkoming betrekking heeft.

Aanvragen

Zodra je zorgbehoefte werd vastgesteld of je in een zorginstelling bent opgenomen, kun je een zorgverzekeringstegemoetkoming aanvragen bij je ziekenfonds.

Meer weten?

Kom langs in het Sociaal Huis! Een maatschappelijk werker  helpt je met het aanvragen van deze zorgverzekering.

 

Uitgelicht

Sociaal Huis

Clement Cartuyvelsstraat 12

3800 Sint-Truiden

011 69 70 30

Maandag tot vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur

Dinsdag extra open van 16.30 tot 18.30 uur

Toon alle openingsuren