Kom naar de gratis vaccinatiemomenten!

Vaccinaties zijn belangrijk, ook voor jou

Mobiel vaccinatieteam

Op woensdag 24 oktober 2018, woensdag 28 november 2018 en op woensdag 24 april 2019 is er een gratis vaccinatiemoment telkens van 13 tot 16 uur in het Sociaal Huis.

Wat is het?

Het mobiel vaccinatieteam komt ter plaatse vaccineren. Alle vaccins uit het basisvaccinatieschema zijn gratis. Het mobiel vaccinatieteam geeft vaccinaties aan zowel baby’s, peuters (voor zover zij niet bij Kind en Gezin geraken), kinderen, pubers (als zij niet gevolgd wordt door het CLB van een school), als volwassenen. Vaak blijken volwassenen onvoldoende gevaccineerd in het verleden, waardoor zij door de huidige migratie een groot gevaar op besmetting lopen. 

Waarom kun je je het best laten vaccineren?

Vaccineren is nodig zolang een ziekte nog ergens in de wereld voorkomt. Wie een vaccin krijgt, is zelf beschermd tegen de ziekte. Als bijna alle mensen gevaccineerd zijn, kunnen de ziektekiemen niet overgedragen worden van de ene op de andere persoon. Zo bescherm je ook baby's en kleine kinderen die nog niet gevaccineerd zijn.

Het is van groot belang je goed te laten vaccineren, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de personen in je omgeving.

Hoe vaccineren?

Alle vaccins uit dit basisvaccinatieschema kun je gratis laten toedienen bij Kind en Gezin, bij de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) en op 24 oktober 2018 en 28 november 2018 door het mobiel vaccinatieteam in het Sociaal Huis. Bij de huisarts en de kinderarts zijn de spuitjes ook gratis, maar je moet wel de raadpleging betalen.

Basisvaccinatieschema

Wat na het basisvaccinatieschema?

Vaccinaties stoppen niet op de leeftijs van vijtien jaar. Vaccinaties zijn belangrijk je leven lang! Praat erover met je arts!

Als je met vakantie gaat

Voor reizen naar het buitenland zijn vaak extra vaccinaties nodig, meer bepaald voor ziekten die hier niet of amper voorkomen. Daarnaast is dit een goed moment om na te kijuken of je nog goed beschermd bent tegen de ziekten waartegen je vroeger werd gevaccineerd. Meer informatie vind je op www.reisgeneeskunde.be

Voor het werk

Voor sommige jobs kan het nodig zijn extra vaccins te krijgen (bijvoorbeeld tegen hepatitis B voor personen die in de zorgsector werken).

Als je 65 jaar of ouder bent

Vanaf 65 jaar worden enkele vaccins aanbevolen, omdat bepaalde ziekten op latere leeftijd ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals griep en pneumokokkeninfecties.

Als jij of je partner zwanger wil worden

Sommige ziekten kunnen erg schadelijk zijn voor de moeder of het kindje als je ze tijdens de zwangerschap doormaakt. Zo is het belangrijk voor de zwangerschap goed gevaccineerd te zijn tegen mazelen, bof en rubella. Een zwangere vrouw kan het best een prikje tegen de griep krijgen als ze in het griepseizoen meer dan drie maanden zwanger is.

Er wordt ook aanbevolen dat zwangere vrouwen zich tijdens elke zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Door deze vaccinatie beschermt de moeder niet alleen zichzelf, maar in de eerste plaats haar baby die in de eerste weken nog niet gevaccineerd kan worden. Vergeet ook niet om even na te kijken hoe het zit met de vaccinaties van de andere gezinsleden, want ook zij kunnen de baby besmetten.

Uitgelicht

Sociaal Huis

Clement Cartuyvelsstraat 12

3800 Sint-Truiden

011 69 70 30

Maandag tot vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur

Dinsdag extra open van 16.30 tot 18.30 uur

Toon alle openingsuren